← Rendelő

Vitaminok, táplálékkiegészítők és forgalmazói

DR. NAGY LEVENTE

Pár éve megkeresett egy volt kollégám, aki az ország másik felében dolgozik és nagy örömmel közölte, hogy a városban tartózkodik és szívesen találkozna velem.

A régmúlt idők és a diákévek felelevenítése reményében én is örültem a lehetőség adta találkozásnak, azonban elég hamar kiderült, hogy nemcsak baráti, hanem igenis potenciálisan üzleti jellegű találkozó lett belőle. Ugyanis, mint egy felfutásban reménykedő cég forgalmazó ügynöke szólalt meg, aki egy sereg új termék fogyasztására próbált rábeszélni.

Többségében vitamin alapú készítményekről volt szó. Ismert alapvitaminok igen díszes kiszerelésben és jó magas áron. Hamarosan kiderült, amint a bevezetőjét meghallgattam, hogy ahhoz, hogy én mindennapjaimban jól érezzem magam, egy tálcányi doboz vitaminból és táplálékkiegészítőből kellene szedjek naponta és akkor minden OK lesz. Abban az időben egy normál havi kereset ehhez nem lett volna elég. A kávé és üdítő elfogyasztása után, szívélyesen közöltem, hogy én amúgy is jól érzem magam, normálisan élünk és táplálkozunk, anélkül, hogy tömnénk magunkba a jobbnál jobb vitaminokat és azt a rengeteg kiegészítőt.

Valójában a páciensek többségét is felkeresik a forgalmazók, próbálják meggyőzni, bombázzák, gyomrozzák, hogy milyen fontos a vitaminok és a táplálékkiegészítők szedése az egészség megőrzése érdekében. „A legdrágább kincs az egészség”, tartja a mondás, ezért illik ám minden áldozatot meghozni és ennek eljött az ideje, itt és most.

Ezek a hiszékenység vámszedői, eladnának mindent, mert eladó. Olyan tapasztalatban is volt részem, amikor olyan személyek, forgalmazók próbáltak vitaminok, táplálékkiegészítők megvásárlására ösztönözni, persze kellő magyarázatokkal, akiknek képzettség szempontjából semmi köze nem volt az egészségügyhöz. Jól informált, persze, mindenki lehet, de ez nem pótolhatja a szakképzésből eredő ismereteket.

A rámagyarázás a tanult üzleti stratégia része. Gyakran előfordul, hogy visszaélnek a jóhiszemű ügyféllel, aki szinte megtisztelve érzi magát, hogy meglátogatja és ennyi idejét eltölti vele egy forgalmazó. Máskor inkább megvesz valamit, hogy minél hamarabb megszabaduljon tőle. Ez viszont nem olyan könnyű, mert visszatér, telefonál, rámenősködik, olykor még számon is kér.

Egy felkapott gyógynövény alapú készítmény mindig legyen gyanús, ha mindenre jó. A gyógynövényeket és hatásaikat eléggé tanulmányozták, mindeniknek megvan a helye a gyógyászatban. Csodák nincsenek. Mégis olykor csodatevő gyógyszerek, kivonatok jelennek meg, amik a tyúkszemtől az infarktusig „mindent gyógyítanak” és összetételükben egy, vagy több gyógynövény szerepel, amelyek ott találhatók a sorban, különösen kiemelkedő gyógyászati érdem nélkül.

Sok forgalmazó, akár különféle láncolatok által forgalmazott, kétes eredetű és minőségű terméken jelzi, hogy gyógyszernek nem minősülő táplálékkiegészítőről van szó. Éppen ez a kiskapu, amivel ki tudják kerülni a gyógyszer ellenőrzési folyamatait.

A patikákban forgalmazott gyógyszerek nagyon szigorú elemzési és ellenőrző folyamatokon, eljárásokon esnek át, úgy minőség, mint a dobozon és a használati útmutatón feltűntetett összetétel szempontjából.

Nemrég egy orvostovábbképző kongresszuson egy gyógyszerész professzor hívta fel a kollégák figyelmét, hogy milyen veszélyes dolog internetről rendelni különböző reklámok után egyes gyógyszereket. Ugyanis szinte ipari mennyiségben, szemérmetlenül hamisítják, amit éppen lehet és ugyanolyan vagy még magasabb áron forgalmazzák ezeket, szép csomagolásban. Az utóbbi három évben megnyolcszorozódott a hamisított gyógyszerek száma. A készítményeket, amikor bevizsgálták, hamar kiderült, hogy a dobozon, vagy a tájékoztatón jelzett hatóanyag csak bizonyos százalékát tartalmazta, vagy nem tartalmazta egyáltalán.

Nem lehet tudni, hogy az ilyen kalóz gyártók még milyen nem ellenőrzött anyagokat használnak fel, hogy a mennyiséget növeljék, ezáltal károsíthatják az egészséget. Ezeket főleg potencianövelő gyógyszereknél figyelték meg, amit a férfiak óvakodnak személyesen megvásárolni, inkább személytelenül megrendelik az internetről. Ugyanez előfordult táplálékkiegészítőknél és különféle vitaminoknál is.

Ajánlatos inkább orvosi ajánlatra venni a gyógyszereket, és kizárólag a gyógyszertárban.