← Rendelő

Újszülött a családban

DR. NAGY LEVENTE

Szülővé válni az egyik legizgalmasabb és felelősségteljesebb feladatok közé tartozik. A kisbaba megszületése gyökeresen megváltoztatja a fiatal pár és a család életét. Főleg az első időszakban,  egyéves korig, de utána is, nagyon fontos odafigyelni a pontos gondozásra, táplálásra, a hiányállapotok-,  és  betegségek megelőzésére.

Az utóbbi években az első szülő kismamát, ha nincs szövődmény, viszonylag hamar kiengedik a szülészetről. A kórházban töltött  idő alatt a kismama nem tudja elsajátítani az ápoló és a gondozó személyzet minden tanácsát. A kismama, amikor kikerül a korházból, úgy érzi, magára marad egy kiszolgáltatott újszülöttel, akinek a növekedése, táplálása és az élete is teljesen tőle függ. A fiatal szülők részéről leggyakrabban ugyanazok a kérdések merülnek fel. Ezeknek nagyrésze a gondozással, táplálkozással, fürdetéssel, gyerekszoba-berendezéssel, sétával, utazással, betegségekkel és védőoltásokkal kapcsolatos. Ajánlott, hogy a kismama, tájékozódásul már várandós korában olvasson terhes életmóddal és csecsemőgondozással kapcsolatos kiadványokat és könyveket.

Anélkül, hogy leértékelnénk a népies, vagy „nagymamai” tanácsokat, még napjainkban is számos téves információ kering a kisgyerek-gondozással kapcsolatosan: az egészségügyi személyzet tanácsol egyet, a szomszédasszonyok mást, szegény kismama zavarban van, hogy melyiket is tartsa be .

Kevés dolog van szülők  életében, amely a gyerekgondozással, ápolással hasonlítható elégtételt és örömet adna. Szülőnek lenni valóban áldozat is, kevesebb lesz a szabadidő és a függetlenség, ezután minden a gyerek körül forog, átalakul a család időbeosztása és addigi programja, amivel minden gyereket váró pár kell számoljon. Az elején úgy tűnik, hogy éjjel – nappal pelenkacseréről, szoptatásról vagy etetésről, „böfiztetésről”, altatásról szól minden. Úgy tűnik, a partner háttérbe szorul, ami érthető is, ezért sok esetben a kisbaba érkezése komoly próbára teszi a párkapcsolatot. Az apuka sokszor úgy érzi, hogy elveszíti a kapcsolatát a partnerével. Az anyuka figyelme az újszülöttre összpontosul, ami miatt a társban féltékenységi reakció is lejátszódhat, miszerint ő most kevésbé fontos. A párok, vagy fiatal házasok tudatosan kell ezt az első kihívást megoldják, megbeszéljék és együtt nézzenek a szülői örömök és megpróbáltatások elé .

A szülés után a kismama álmatlanságtól szenvedhet, a szülés adta félelmek és kellemetlen érzések feldolgozása, valamint a nagy hormonváltozások miatt bizonyos esetekben depresszió is megjelenhet. Ha ez hosszantartó és a kedélyingadozások spontán nem oldódnak, akkor pszichiáter segítségét kell kérni.

Az apuka, habár benne nem zajlanak le olyan „hormonviharok”, mint a frissen szülő nőben, ő is komoly izgalmakon eshet át. Az új szerep miatt a felelősség, félelem, depresszió nála is megjelenhet, még olyan esetben is, amikor nagy szeretettel  várták a kisbaba érkezését. Ugyanúgy, mint a kismama esetében, a család és a barátok segítsége, hozzáállása és a tapasztaltabbak tanácsai sokat segíthetnek.

 Ha egy nagyobb testvér is van a családban, aki szintén várta a testvérkét, megtörténhet, hogy egy féltékenységi reakció zajlik le benne, mert nehéz elfogadnia, hogy eddig minden róla szólt, de ezután a szeretet és szülői figyelem megoszlik, ő is úgy érezheti, hogy háttérbe szorult. Ezért fontos, hogy az anyuka, de az apuka is ugyanolyan kedvességgel, szeretettel viszonyuljanak hozzá, mint eddig, és ekkor neki is könnyebb lesz feldolgozni az új helyzetet. A nagyobb testvér újból cumit kérhet, az alvási programját megzavarja a kisbaba éjszakai sírása vagy gondozása, sok esetben az addigi szobatisztaság után őt is megint pelenkázni kell. Ezek nem lelki visszafejlődési tünetek, hanem ő is részesülni szeretne a kistestvérnek járó gondoskodásból és szeretetből. Ezért fontos rá is figyelni, és időt szakítani rá úgy az anyukának, mint az apukának is. Hallgassák meg az ő kis problémáit, oszlassák el kételyeit és félelmeit, éreztessék, hogy  nem csökkent az iránta érzett szülői szeretet. Hallgassák meg, hogy mit érez az újszülött iránt, mi a véleménye a családban létrejött változásokról. Magyarázzák meg neki a nagyobb testvér előnyeit, például, mire taníthatja meg a kicsit: különböző játékokra, vagy ha kislány, megvédheti majd, ha szükséges, ha pedig kisfiú, akkor majd együtt focizhatnak és játszhatnak stb .

A gyerekek többsége hagyományos családba születik, ahol az apuka munkába jár, az anyuka otthon van gyereknevelési szabadságon. Amikor a fiatal anyuka visszatér a munkába, akkor következnek a nehezebb időszakok, amikor a szülők váltásban vigyáznak a kicsikre, vagy közösségbe kell vigyék a gyereket. A gyerek lelki fejlődése és kötődése szempontjából ideális a szeretetteljes családi modell nevelő ereje. A családon belül észlelt viselkedésformák, a pozitív anya-, és  apaszerep a gyerek későbbi fejlődését, a leendő társához és a társadalomhoz való viszonyulását alapvetően meghatározzák .