← Rendelő

Olajcsere

DR. NAGY LEVENTE

Első pillantásra  tévedésnek tűnhet, hogy mit is jelenthet egy kimondottan autós, karbantartási művelet a rendelőben. Bizony mégis elég aktuális, ha jobban utánanézünk, hogy milyen olajat is használjunk annak  a „gépezetnek” a  táplálásában, mint az emberi szervezet. Bátorkodjunk lecserélni  a táplálkozási szokásainkban berögzült étkezési zsiradékokat és olajakat olyanokra, amelyeknek a fogyasztása nem növeli a kardiovaszkuláris rizikót, sőt, kimondottan pozitív hatásuk van a szervezetünkre.

Akik az egészségükre fokozottabban vigyáznak, mellőzik a telített , állati zsírsavakban gazdag táplálékokat és lehetőleg növényi eredetű, koleszterinmentes vagy csökkentett koleszterintartalmú, egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmazó zsírokat fogyasztanak. A telített zsírsavak veszélyesek a szervezetünkre, mivel megnövelik a vér „rossz” koleszterin szintjét, amit tulajdonképpen az LDL képvisel (kis sűrűségű lipoproteinek). Ezek oxidációja  kedvezően hat arra a folyamatra , melyet a szív-, és érrendszer megbetegedéseit okozó érelmeszesedésként ismerünk.

Az évtizedek alatt berögzült szokások a túlzottan zsíros és olajos konyhai feldolgozást részesítették előnyben. Beigazolódott , hogy a klasszikus magyar és az erdélyi konyhára jellemző túlzottan zsíros, bőségesen olajos elkészítési módozatok, bizony nem túl jótékony hatásúak  az egészségre. Túlzott használatuk növeli a koszorúér-,  és a szervezet összes ereinek elmeszesedését és az ebből származó megbetegedések gyakoribb előfordulását.

A vérben  jelenlevő többlet koleszterin nagyon ártalmas, mivel lerakódhat az ütőerek belső falára, így az ütőér  rugalmassága és térfogata jelentősen csökken, majd idővel elzáródhat. A szív nagyobb erőfeszítésre  kényszerül és mivel az ütőér alig, vagy nem is átjárható, nagyobb erővel kell átpumpálja rajta a vért, ezáltal fennáll az infarktus, vagy az agyvérzés veszélye. Ugyanakkor a koleszterin a szervezetünk és az azt felépítő sejtjeinek igen fontos alkotórésze is. Bizonyos mennyiségre  a szervezetünknek szüksége van rá, hogy az alapvető életfolyamatok normálisan működjenek .

A legtöbben és leggyakrabban a napraforgó magból sajtolt olajakat használják a sütéshez és főzéshez, amely többségében linolsavat tartalmaz és a felnőtt ember napi szükségletét  közel két evőkanálnyi mennyiség képezi. Az újonnan kinemesített repcéből készült  repceolaj telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért egészségesnek mondható.

A mediterrán étrend fontos eleme az olajfa terméséből sajtolt olívaolaj, mely gazdag telítetlen zsírsavakban, csökkenti  a vérben keringő LDL –„rossz” koleszterin szintet. A déliek egészségét a táplálkozásukban jelen levő olívaolajnak és a benne levő többségében egyszeresen telítetlen zsírsavak jelenlétének tulajdonítják. Jó minőségű a  „szűz” olívaolaj is. Az egyszerű olívaolajat, mely hőkezeléssel és szűréssel készül, sütéshez, főzéshez érdemesebb használni. Az olívaolaj nagy mennyiségben természetes antioxidáns hatású tápanyagot is tartalmaz. A tökmagolaj csökkenti a koleszterin szintet és véd a prosztata betegségektől, ezért inkább férfiaknak ajánlott.

Ezenkívül ismertek még a szójaolaj, dióolaj, mandulaolaj, szőlőmagból nyert olaj, melyek ugyancsak antioxidánsokban és vitaminokban gazdagok, csökkentik a koleszterin szintet, ezáltal normalizálják a vérnyomást is. A szőlőmag olajat nagyon nehéz előállítani, viszont nagyon jól tűri a hevítést, magas az antioxidáns tartalma. Ugyancsak fontos szerepük  van a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában. A lenolaj szintén egészséges, gyulladáscsökkentő és agyserkentő hatása is van. Nem ajánlatos bármilyen olajat  többszörösen hevíteni, sütni benne, mert a hő hatására káros, rákkeltő anyagok keletkeznek. Utcai lángos, vagy éttermi sült krumpli vásárlásakor arra is kell gondolnunk, hogy ezeket nem cserélik minden fogyasztó után, ugyanaz az olaj többszörösen felhevítődik.

Ajánlatos vásárláskor megnézni az üvegen levő címkét, amelyen fel van tüntetve a termék kalória-, és zsírtartalma, hogy abból hány százalék a telített és az egyszeresen telítetlen, vagy többszörösen telítetlen zsírsav. Érdemes azt a terméket választani, amelyben az egyszeresen  telítetlen zsírsavak vannak többségben  és kisebb a kalóriatartalmuk, viszont kevesebb a többszörösen telítetlen zsírsav és a telített zsírsav tartalmuk. Természetesen figyelembe kell venni, hogy salátához vagy sütéshez vásároljuk. Ezért fontos, hogy a  vásárló elsősorban a minőségibb összetételű olajat válassza az olcsóbb és egészségtelenebb termékekkel szemben.