← Rendelő

Nyaralás és napozás

DR. NAGY LEVENTE

 Aki arra gondol, hogy a tengerparti, vagy más nyaraláson már az első napon hamar lebarnul, sőt a kisgyerekét is magával viszi, már az elején elrontotta a nyaralását. Vannak azért szerencsések, akiknek sikerül hamar lebarnulniuk, de a többség, ha nem figyel oda, a mértéktelen napozást a következő napokban fájdalmasan megszenvedi. A napozás, amire mindenki vágyik, a vakáció és a szabadság idején úgy tűnik, hogy nem annyira veszélytelen szórakozás. 11 és 17 óra között fokozottabban erős a nap  UV sugárzása, ebben az időszakban nem javasolt a napon tartózkodni.

Napszúrás esetén rossz közérzet, fejfájás, láz és hányinger jelentkezik. A többször előforduló hányás folyadékvesztést idézhet elő, amit a lehetőség szerint pótolni kell. Ilyenkor nem ajánlottak a szénsavas és koffeines üdítők, melyek fokozzák a fejfájást és a hányingert. Inkább adjunk hideg teát, gyümölcslevet  vagy szénsavmentes vizet. A napozás utáni fejfájás oka az agyban jelentkező, különböző mértékben jelentkező ödéma (vizenyő).

Fokozottan figyeljünk a szemünk védelmére is. Érdemes valódi UV szűrős napszemüveget vásárolni és használni, lehetőleg szakember (optikus) javaslatára. A mindenhol található gyenge  hamisítványok esetében fennáll az a lehetőség, hogy a szemüveg sötét üvegje mögött kitágulhat a pupilla és az erős UV sugárzás még könnyebben károsítja a retinát.

Az egy év alatti kisgyerekeket nem tanácsos napozásra vinni, esetleg a félárnyékba. A csecsemők és a kisgyerekek bőre még éretlen, nem tud kellőképpen védekezni  és szövődmények léphetnek fel. Minden esetben a fej és az arc védelméről gondoskodnunk kell, használjunk világos színű fejfedőt, kalapot, mely az arcot is árnyékolja be, így megfelelően tudunk védekezni a napszúrás ellen. A testfelületet magas faktorú védőkrémmel kenjük be.

Főleg a tengerparton gondolni kell arra, hogy hiába van a gyermek az ernyő alatt, számolni kell az oldalról jövő sugárzással is. A homokkristályokon megtörő sugárzás oldalra is szétszóródik, ezért van, hogy a tengerparton az árnyékban is leéghetünk  és lebarnulhatunk. A napozási időszakot fokozatosan emeljük, vigyázva arra, hogy bőrünk ne égjen le. A nagyon magas hőmérsékleten a szervezet is felmelegszik. Két éves korig a kisgyerekek agya még fejletlen, ezért gyakoribb náluk a lázas görcsroham. Itt ugyanaz történik a túlzott felmelegedés esetében, mintha lázas lenne. Minden lázas görcsroham, főleg ha ismétlődik és több ideig tart, károsíthatja az agyat, ugyanis a görcsrohamok ideje alatt az agy oxigénellátása jelentősen romlik és későbbi idegrendszeri zavarokat okoz. Sokan gondolják, hogy a napozás egészséges, az orvos is ezt javasolta a csontgyengeség ellen. Ez igaz is, de csak mértékkel.

 A lepirult bőrre nem ajánlott az alkoholos lemosás, mert ez még jobban kiszárítja a bőrt, inkább panthenol spray használata javasolt. A szülőkben és a gyermekekben olyan szokásokat és viselkedésmintákat kell kialakítanunk, mint a napozás minimálisra csökkentése az UV sugárzás csúcsidejében (déli órákban), keressék az árnyékot és viseljenek védőöltözetet és más időszakban is kerüljék a szoláriumozást. A fényvédelmi szokásokat be kell tanítani a gyermeknek, hogy ezáltal elkerüljük a fotokarcinogenezist (bőrrákképződést). Akinek több festékes anyajegye van a testfelületen, annak nem tanácsos napozni, de ha mégis ragaszkodik hozzá, hasznos ragtapasszal lefödni ezeket.

Sok gyereknek hányingert vagy hasmenést okoz a medencei fürdővíz, vagy tengervíz, mely bekerül a szájukba, orrukba, és reflexből lenyelik. A fülbe került vizet is fontos eltávolítani. Szokás szerint a kisujjukat használják erre, ami helytelen, mert a körmükkel felsértik a hallójáratot és a potenciálisan fertőzött vízbe újra bemennek. Így felülfertőződik a friss sérülés és kialakulnak a külső hallójárati gennyes gyulladások, amelyek igen fájdalmasak lehetnek. A hallójáratba került víz eltávolítását egyszerűen egy papír zsebkendővel, vagy fültitsztító pálcikával nagyon óvatosan kell elvégezni, vigyázva arra, hogy ne nyúljunk be mélyen vele, nehogy megsértsük a dobhártyát.

A védőoltások után is érdemes legalább három hetes időszakban szüneteltetni a napozást. A fertőző betegségek esetében a lábadozási időszakot tiszteletben kell tartani, főleg a bárányhimlő és a mumpsz esetében: napozáskor fokozódik az agyhártya vérbősége, felgyorsul a vérkeringés, hamarabb odajutnak a vírusok és agyhártyagyulladás alakulhat ki. Ugyancsak számolni kell a fürdőhelyeken a vízi-, vagy más  rovarok csípésére és az allergia megjelenésére. Legyen nálunk mentolos rázókeverék, amit a csípés esetén alkalmazunk. Ha nagy kiterjedésű, vagy veszélyes helyen van a csalánkiütés, a legközelebbi rendelőhöz kell fordulni.

A túlzásba vitt szénsavas, koffeines  édesített üdítők is zavart okozhatnak. Kezdetben úgy tűnik oltják a szomjat és hűsítenek, azonban hamar kiderül, hogy nemsokára szomjasabb a gyerek. Ajánlott, hogy ezeket ne fogyasszák túl hidegen, mert a nagyobb hőmérsékletkülönbség a mandula vagy orrgarat gyulladásait idézheti elő. A fagylaltfogyasztás is mértékletes legyen, nem biztos, hogy a járda szélén gyanús kinézetelű árustól kimérős fagyit venni jó választás.