← Rendelő

A torokfájásról

DR. NAGY LEVENTE

Nemrégiben egy idős paciensem jött a rendelőmbe: “Főorvos úr, én egy igen- igen beteges ember vagyok. Fáj nekem itt, a torkam. Tetszik tudni, régebben előfordult még ez nekem, elmentem Isten nyugtassa XY főorvos úrhoz, aki igen alaposan megvizsgált és megállapította, hogy “pharingitis”-em van. Utána átküldött Isten nyugtassa XX főorvos úrhoz, majd ő tovább küldött Isten nyugtassa XZ főorvos úrhoz”. Jelzem, az igen beteges pácienst valamikor gyógyítgató orvosok, legalább harminc éve a temetőben pihennek.

A mindennapi betegforgalomban gyakori tűnet a torokfájás, ami a garat és a mandula gyulladásait kíséri. Bármelyik időszakban előfordul, de leggyakoribb kísérője a hideg időszakban jelentkező “hűléses” betegségeknek. Okozói leggyakrabban vírusok, baktériumok, gombák lehetnek. Közvetlenül a tüsszentésből és a köhögésből adódó cseppfertőzéssel terjed, ezért gyermekközösségekben gyakrabban előfordul.

Kezdetben szúró-kaparó, szárazság érzés, nyeléskor jelentkező fájdalom. Hőemelkedés, láz vagy köhögés is kísérheti, a csecsemőknél pedig táplálkozási nehézség is megjelenik.

A torokgyulladások közel 74 %-a vírusos eredetű, ezért nem ajánlott házilag azonnal antibiotikumot adni. Igen rossz szokás, ha lázas a gyerek vagy a felnőtt, antibiotikumot keresnek a házipatikában. Nem minden kezdődő lázas állapot igényel azonnali antibiotikus kezelést.

Nyugaton élő barátaink gyakran felhívtak, amikor beteg volt a gyerek, hogy mit is adjanak neki, ha lázas, mert a családorvosi rendelőbe is csak két-három napi lázas állapot fennállása után programálták. Ennyi idő alatt valójában eldől, hogy egy enyhe vírusos fertőzésről van szó, ami egy kis gyulladáscsökkentővel vagy lázcsillapítóval megszűnik, vagy ténylegesen baktériumos fertőzéssel állunk szemben, amely valóban antibiotikumos kezelést igényel. Itt sajnos több szűlő is úgy értékeli, ha orvosa nem ír azonnal antibiotikumot a lázas gyereknek, az nincs jól kezelve és a célszerű tűneti kezelés ellenére “nem kapott semmit” és addig hordozzák orvostól orvosig, amíg végre valaki felírja az áhított gyógyszert. Nemrégiben egy anyuka kimondottan az eperízű sziruphoz ragaszkodott, mert tapasztalata szerint attól jobban gyógyult a gyerek.

Amikor az orvos mégis antibiotikumot ír, azt legtöbbször azért teszi, mert a vizsgálat után úgy értékeli, hogy fennáll már egy baktériumos felülfertőződés vagy szövődmény, főleg a kis csecsemőknél, ahol elég gyakran előfordul, hogy ma van egy enyhébb torokgyulladás, holnap már egy kétoldali tüdőgyulladás kezdődhet.

Házilag megpróbálható a láz és fájdalomcsillapító ibuprofen vagy paracetamol hatóanyagú szirup, kúp vagy tabletta, amely egyúttal a közérzetet is javítja. Ha a láz újra felmegy, nem kell megijedni, kellő idő után újra kell adni ezekből a lázcsillapítókból. Ha nagyon magas a láz, ezeket a gyógyszereket kellő adagban társítani is lehet és hidegvizes borogatást vagy alámerítő fürdőt javasolunk.

Ha a vizes borogatást alkalmazzuk, fontos, hogy ne takarjuk be még egy takaróval, mert akkor akadályozzuk a párolgást, ami tulajdonképpen csökkenti a magas hőmérsékletet. Ha piros a beteg torka vagy gennyes a mandula, minden esetben antibiotikum adandó, amit az orvos a betegség alpján, a tapasztalatából adódó zónai baktériumérzékenység alpaján választ ki.

Jó, ha célirányú az antibiotikus kezelés, ehhez viszont el kell végezni a garatváladék bakteriológiai vizsgálatát. Ezt azonban sokszor nincs idő mindig megvárni, mert amíg az eredmény megjön, a beteg nem maradhat kezelés nélkül, vagy előfordul az is, hogy addig meggyógyul.

Nagyon fontos, hogy ne néződjenek el a sztreptokokkusz, , A” csoportja által okozott gyulladások, amelyek kezeletlenül reumatikus szövődményeket okozhatnak. Ezért is fontos a kisgyerek közösségekben reggel, a napközibe vagy a bölcsődébe érkezéskor egy szűrővizsgálatot tartani, hogy a fertőzésre gyanús beteget időben lehessen elkülöníteni és orvoshoz küldeni.

Az enyhe helyi fertőtlenítő hatású kamilla tea és más gargalizálók, szopogató tabletták, spray-ek egész skálája található a gyógyszertárakban, amelyek házilag, recept nélkül is alkalmazhatóak. Az antibiotikus kezelést ajánlott az orvosra bízni, mert nem megfelelő betegségre, nem megfelelő gyógyszert adni, komoly hiba. Ezzel pedig, hozzájárulnak ahhoz, hogy ellenálló baktériumtörzsek jöjjenek létre és egy későbbi betegséget sokkal nehezebben lehet sikeresen kezelni.