← Rendelő

A láz

DR. NAGY LEVENTE

A láz a leggyakrabban előforduló betegséget jelző tünet a gyermekeknél. A testhőmérséklet meghaladja a 38 fokot, ez alatt hőemelkedésről beszélünk. Ez annak a következménye, hogy a fertőzések és gyulladások nyomán piretogén, lázkeltő anyagok szabadulnak fel, melyek az agyban elhelyezkedő hőközpontra hatnak. A láztól el kell különíteni a hipertermiát vagy hőpangást, amelyet a különböző körülmények miatt megzavart hőleadás okoz és a leghatásosabb kezelése a test fizikai hűtése.

A lázcsillapítás fontos tüneti kezelés, mely önmagában megkönnyíti a beteg állapotát. A normálisra lecsökkentett hőmérséklet mellett, csökken a pulzusszám, légzésszám, a szervezet oxigén igénye és javul a közérzet.

A hiperpirexia vagyis az igen magas láz ismert okai közt megemlítjük az egyes gyógyszereket, vagy ezek által okozott mérgezéseket, melyek megzavarják a hőszabályozó központ működését. A környezeti tényezők közül leggyakoribb okozója a napszúrás, hőguta, túlzottan betakart, vagy nyáron bezárt, személyautóban „felejtett” csecsemő, vagy túl meleg fürdővíz. Egyes idegrendszeri gyulladásos, daganatos, sérüléssel járó betegségek okozhatják a központi vagy „centrális” lázat.

A leggyakrabban a klasszikus fertőző betegségek okozzák a lázas állapotot, vírusos és baktériumos fertőzések miatt. A lázas betegek több mint fele két évesnél fiatalabb.

A láz felismerése és mérése nem okoz nagyobb nehézséget, a beteg kipirul, hidegrázás, fáradékonyság, szapora a pulzus, gyorsult szívverés jelenik meg a kiváltó betegség tünetei mellett. A láz, vagy a hiperthermia akkor igényel sürgősségi ellátást, ha fennáll a lázas görcs megjelenésének veszélye. Köztudott, hogy a csecsemők és a gyerekek általában jobban tűrik a felnőtteknek szokatlanul magas lázakat is. Ajánlott a testhőmérsékletet lehetőleg digitális hőmérővel, hónaljban mérni. Nem ajánlatos a régi higanyos hőmérők használata (habár pontosak), mert eltörhetnek és higanymérgezést okozhatnak. Olyan esetünk is volt, amikor egy anyuka rezsón párologtatta a kamilla teát és amikor lerázta a hőmérőt, eltört, a higany a kiizzott rezsóra esett és a kisbaba komoly mérgezéssel és abból kialakult igen komoly tüdőbántalmakkal sokáig kórházi kezelésre szorult.

A leghatásosabb lázcsillapítás az, ha a kiváltó tényezőket megszüntetjük és a háttérben levő kiváltó betegséget kezeljük. Különös gonddal kell kezelni a lázgörcsön átesett, vagy arra hajlamos gyerekeket.
Először a gyógyszeres lázcsillapítást próbáljuk meg, ha ez sikertelen, akkor a fizikai módszerekkel a test fokozatos lehűtéséhez folyamodunk. A lázcsillapító gyógyszereket kúpok vagy szirupok formájában adagoljuk, az életkor és a testsúly függvényében. Ha egy fajta gyógyszerre egy fél óra múlva nem csökken kellőképpen a beteg láza, egy újabb adag más lázcsillapítót adunk, nem ugyanabból emelünk adagot. A régebb használt szokványos lázcsillapítók háttérbe szorultak, részben toxikus és veszélyes mellékhatásaik miatt. Napjainkban inkább ibuprofen alapú szirupot, kúpot, vagy a nagyobbaknál tablettát alkalmazunk az életkornak és a testsúlynak megfelelően.

A láz fizikai lehűtéssel való csökkentését is óvatosan, kíméletesen kell kezdeni. Az alámerítő fürdő vagy pakolás ne legyen drasztikusan hideg, mert többet árthatunk vele, hidegrázást, didergést válthatunk ki. Inkább hűvös szobában vetkőztessük le a gyereket, vagy mossuk le langyos vizes szivaccsal. Ha a fürdőt választjuk, a kádba engedjünk langyos vizet, majd fokozatosan engedjünk bele hideg vizet és így nem lesz olyan hirtelen és kellemetlen a lehűtés. Ha állott vizes lepedőbe borítjuk a beteget, a felmelegedett lepedőt tíz percenként cseréljük és ne takarjuk be száraz takaróval, mert akkor megakadályozzuk a párolgást, ami elvonja a hőt és csökkentené a test hőmérsékletét. Ez sajnos nagyon sok esetben előforduló hiba és akkor érthető, hogy miért nem csökken a láz.

Gyakran hatástalan, ha a vizes borogató csak a beteg tenyerét vagy talpát éri, ami gyakorlatilag semmit sem ér, akárcsak az ecet a borogató oldatban vagy a tenyerekre – talpakra kötött krumpli szeletek sem. A lázas betegnek pótolni kell a folyadékot, amit verejtékezéssel, vagy fokozott párolgással veszít. A testhőmérsékletet 38 fokra, vagy az alá érdemes csökkenteni.

Az idegrendszer érzékenyebb bizonyos hatásokra, ha a gyermeknek magas a láza, görcsroham alakulhat ki. Ennek tünetei nagyon ijesztőek: végtagrángások, eszméletvesztés, tónustalanság és légzészavar. Általában a lázas állapot felszálló szakaszában jelenik meg, néhány perc múlva magától oldódhat. Ha már volt lázas görcs, vagy gyanú van arra, hogy megjelenik, ajánlatos Diazepam alapú Desitin 5 mg –os végbélbe alkalmazandó tubust tartani készenlétben, melyet közvetlen a lázcsillapító után alkalmazunk.

Az antibiotikumok nem használandók a testhőmérséklet csökkentésére, alkalmazásuk csak a baktériumos fertőzések esetében indokolt. Sok szülő hibázik, amikor az orvosi vizsgálat előtt régi recept alapján vagy találomra antibiotikumot ad gyermekének.