← Rendelő

A húgyúti fertőzések megelőzése gyermekeknél

DR. NAGY LEVENTE

Az alsó húgyúti fertőzéseket egyszerű életmódi odafigyeléssel is megelőzhetjük. Elsősorban a helyes öltözködéssel és megfelelő életmóddal kell védekezni ellene. Megfázás, vagy felfázás gyanúja esetén a betegség kivédhető a személyi higiéniai szabályok betartásával, a test felmelegítésével, meleg tea fogyasztásával és jó meleg fürdővel. Úszás, vagy fürdés után a vizes fürdőruhát minél hamarabb le kell cserélni. A közös medencei fürdés után ajánlatos mielőbbi vizeléssel átmosni a húgycsövet, majd letusolni, és száraz alsóneműt venni. Érdemes odafigyelni a szabadban lévő fürdés alkalmával a fürdővíz hőmérsékletére, ha az hidegebb, akkor hajlamosít a hólyaggyulladásokra, mivel lehüléskor a helyi immunvédekezés jelentősen gyengül.

Ajánlott a laza szövésű, jól záró pamutalsó viselése. A műszálas fehérnemű alatt a megfelelő testrész jobban verejtékezik, fellazítja az altest bőrét, szöveteit, gyulladást váladékozást okoz, ami táptalajt biztosít a baktériumok és a gombák elszaporodásához. Ha az idő hűvösebb, kerülni kell a szabadban való meztelenkedést, vagy hideg padra, földre ülést. A tanga bugyi nem gyerekeknek való, nagyobb korosztályú lányoknál is egészségtelen a viselése. A szőnyeg, játszótér piszka, a homok bejuthat a nem megfelelő fehérnemű alá, így horzsolást, gyulladást, fertőzést okozhat. Főként azért nem ajánlatos  a viselése, mert az összefekvő testrészek, a verejték miatt nedvesek maradhatnak, és a végbél körüli zónából elővezeti a Coli bacilusokat a húgycső bejáratához, így hamarabb kialakul egy felszálló fertőzés.

Meg kell előzni a vizelet pangását. Ha vizelési inger jelen van, nem kell halogatni a hólyag kiürítését, nem kell visszatartani hacsak nem muszáj, mivel a pangó vizeletben tünetmentesen jelen levő baktériumok elszaporodhatnak és gyulladást okoznak. Idegen WC ülőkére nem ajánlott ráülni. A „felfázásra” hajlamos gyerek ne használjon illatosított toalett papírt, vagy intim törlőt.

A gyereket meg kell tanítani, hogy székelés után a tisztogatást, törlést elölről hátrafele kell elvégezni, vagyis a húgycsőnyílástól a végbél irányába. Hatéves korig a gyerekeknek segíteni kell megtanítani a toalett helyes használatát és az ezt követő tisztálkodást. Az intim területek lemosása, tisztán tartása igen fontos, viszont a nemi szervek tisztogatását normális körülmények között azonban nem kell túlzásba vinni. A külső bőrfelületeket szappanos meleg vízzel, de a belső öntisztuló nyálkahártyákat csak tiszta vízzel vagy kamillateával szabad öblíteni, lemosni. Az illatszerek és samponok megváltoztatják a bőr vegyi hatását, ez az érzékenyebbeknél helyi allergiát, irritációt, felületes hámsérüléseket okozhatnak, melyek megnyitják a kaput a baktériumok és gombák előtt. Ajánlott, hogy a kisgyerekeknek külön egyéni törlőt használjanak erre a célra.

A „felfázásra” hajlamos gyerek fogyasszon sok folyadékot, lehetőleg teát. A gyümölcslevek túlzásba vitt fogyasztása nem ajánlott, egyrészt a tartósítószerek végett, másrészt ezeknek a savtartalma elősegítheti a kristályok, esetleg kövek képződését a vesében és a vesekehelyben a gyerekeknél is. A bő folyadékbevitel fokozza a vizelet kiválasztását, ürítéskor  áramlásával átmossa a veséket, hólyagot, húgyvezetéket és a húgycsövet.

Fontos a bélflóra és a székletürítés rendezése. A székrekedés, a széklet pangása kedvez a fertőzőképes baktériumok elszaporodásának és a környező szövetekbe való elvándorlásának. Ajánlott, hogy a felfázásra hajlamos gyermek szedjen valamilyen próbiótikus készítményt, lehetőleg az orvos ajánlatára, vagy a Gram negatív baktérium kivonatból készült húgyúti immunerősítőt, amely a  védőoltáshoz hasonlóan „megtanítja” a szervezet védekező rendszerét, hogy amikor jön a fertőzés, legyen kész ellenanyag a fertőzést okozó baktériumok ellen. A természetes készítmények közül ajánlott a hólyag helyi védekezését erősítő piros áfonya, vagy kivonata megelőzés céljából, viszont ha a megbetegedés jelen van, alkalmazhatóak a vizelethajtó hatású gyógynövényekből készült teák, mint a zsurlófű, kukorica  bajusz, cseresznyeszár. Egy kis odafigyeléssel és az egészségügyi szabályok megtanításával, és betartásával jelentősen csökkenthetjük ezeket a megbetegedéseket.