← Rendelő

A hasfájós csecsemők

DR. NAGY LEVENTE

Az anyatejjel, de méginkább a mesterségesen táplált csecsemőknél, főleg az első hat hónapban elég gyakran előfordul, egy, vagy több gyomor-, és bélrendszeri probléma: leggyakrabban a puffadás, a bukás, amit sok szülő helytelenül hányásnak gondol, székrekedés, vagy túl laza széklet és a görcsös hasfájás jelentkezik.

Közös jellemzőjük  a csillapíthatatlan , erőteljes sírás, amit a szülők igen nehezen viselnek. A kezelőorvos szempontjából ezek nem tartoznak az igen súlyos állapotok közé, mert a csecsemők jól fejlődnek, vizsgálatkor egészséges külleműek, más betegség tüneteit nem észleljük. A sírással jelentkező panaszok nagy része  négy –öt hónapos korukra magától is megszűnik.

A szülőknek sok aggódást, nehéz órákat és napokat, álmatlan éjszakákat  okoz. A szülők idegessé, türelmetlenné válnak, mivel ők sem tudnak pihenni, vagy munkába menni, így kevésbé tudják gyereküket ellátni. A hosszú, sírási periódusok miatt fennáll a szülők kiszámíthatatlan reakciójának veszélye. Az erős hasfájós kisbabák fokozottan veszélyeztettek a fizikai  bántalmazásra, mint rázás, dobálás, ütések, melyek olykor komoly sérüléseket is okoznak.

Igencsak fontos idejében felismerni a hasfájós csecsemőt, akinél gyakoribb a bukás (böfizés), az étel elutasítása, a székrekedés és hasmenés. Ezeknél a kisbabáknál gyakrabban fordulnak elő idegrendszeri rendellenességek, alvási zavarok. Helytelen, ha az anyuka minden sírás esetében azt gondolja, hogy valószínűleg éhes és szoptatni, vagy etetni kezdi, felborítva ezzel a kisbaba étkezési időrendjét.

Szintén gyakrabban találkozunk ezeknél a családoknál a szülők, de főleg az anya részéről pszicho-szociális zavarokkal, neurózisokkal és a szülés utáni depresszióval, vagy más pszichikai zavarral.

 A csecsemő már kisebb korában is megérzi a családban levő feszült légkört, az ideges, türelmetlen  anya reakcióit. Nemrégiben fordult elő, amint egy anyuka azt kérdezte, hogy nem tudja, miért ilyen ideges a gyereke, mire azt válaszoltam, hogy azért, mert maga ideges. A mérges, vagy rossz kedélyű szoptató kismama anyatejétől a kisbaba sem tud nyugodt lenni akkor sem, ha közben jóllakik. Furcsán hangzik, de gyakran tanácsolom a kismamáknak, hogy adják meg az esélyt a kisbabáiknak, hogy boldog, nyugodt anyukák „boldog” anyatejet  adjanak nekik.

A visszatérő hasi görcsök egyik oka a gyomor és a bélrendszer éretlensége, ugyanis ezeknél a csecsemőknél későre, vagy nehezebben „népesedik be” a tápcsatorna a „jó” baktériumokkal, amelyeknek igen fontos szerepe van a védekezési funkcióban, a bélműködésben és immunvédelemben, valamint az emésztésben. Egyes megfigyelések szerint ezeknél a csecsemőknél megtörténik, hogy a normál próbiotikusnak nevezett bélflóra (Lactobacillusok ) helyett más baktériumtörzsek telepednek meg, amelyek ezeket a panaszokat okozzák. Azok a  csecsemők, akik próbiotikumokkal dúsított tápszereket kaptak, a bélmozgásaik és az emésztésük hasonló volt azokéval, akiket kizárólag anyatejjel tápláltak. Ugyanakkor a napi  hasfájásos, görcsös időszakok lényegesen csökkentek, ezért a mesterségesen táplált nagyon  sírós babáknál ajánlott az olyan modern tápszerek használata, melyeknek az összetételében próbiotikumok is szerepelnek. A javuló bélmozgással, csökken a bukások száma, javul az emésztés és a  gyomorürülés, emelkedik a  napi székletmennyiség, hatékonyan csökken a hasfájások miatt történő sírási idő .

A hasi görcsök egyik leggyakoribb oka a mohó szopás miatt lenyelt levegő, ami feszíti a gyomrot és a beleket, ezért ajánlatos a kisbabát szoptatás után függőleges helyzetben „böfiztetni”. Ha ez nem sikerül, vagy elég hosszú idő után sikertelen, ajánlatos, hogy az anyuka  fektesse a hátára a kisbabát, a kezéből ne engedje el, majd megint emelje függőleges helyzetbe. Ezáltal a gyomorban a lenyelt levegő újrahelyezkedik és könnyedébben távozik. A hasi görcsök csillapítására  a gyógyszertárban kapható szilikonolaj (dimeticon) alapú görcsoldók adhatóak, melyek felszívják, megkötik a lenyelt levegőt, vagy a termelődő gázokat és ezzel a leggyakrabban megszűnik a hasi görcs leggyakoribb oka. Ha ezzel sem szűnne, akkor adjunk gyógynövény alapú, vagy más simaizom lazító gyógyszereket kizárólag orvosi javaslatra.