← Rendelő

A gombás fertőzések és a strand

DR. NAGY LEVENTE

Nyáron nagyon sokan a nagy meleget a vízparton, vagy a strandon vészelik át. Az emberek nagy része többfaktoros krémekkel gondosan védekezik az erős napsugárzás ellen, viszont már kevesebben gondolnak a rájuk leselkedő más veszélyre, a strandon elkapható fertőzésekre. A gombák szeretik a meleget, nedvességet, nyirkosságot. Így bármelyik összefekvő testrészen, mely bővebben verejtékezik, szívesen megtelepednek. Leggyakoribb helyei: lábujjak közt, hajlatokban, nőknél  a mellek alatt, kövéreknél a lelógó pocak alatt.

 Közösen használt törölközővel, esetleg kölcsönadott ruhaneművel könnyedén átvihető egyik emberről a másikra, vagy a közös  tusolók alján található rácsok fertőzik meg lábgombával a fürdőzőket. Uszodák, közös fürdők, szaunák, nyilvános mosdók, medencék körüli területek, ahol sokan járnak mezítláb, a lábgombák kedvenc helyei. Főként a gyermekek, a gyenge immunrendszerrel rendelkező egyének kapják el, valamint az idősek, cukorbetegek és olyan betegek, akinek valamilyen okból kifolyólag rossz az alsó végtag vérkeringése. Kevesen tudják, hogy a gombák spórák által szaporodnak, amelyek a családi törölköző, vagy közösen használt olló által átadható át egymásnak.

Az egyik legismertebb gombás fertőzés a lábgomba. Leginkább a lábujjak között jelenik meg, kellemetlen viszkető érzéssel, a szélei fele növekedő hámlás kíséri, majd a vakarás még súlyosbítja a tüneteket. Megjelenik a bőrpír, a bőr berepedezik és gennykeltő baktériumokkal felülfertőződik, váladékképződés is megjelenhet. Ha a lábujjak körmeit támadja meg, a körömlemezek szivacsosan felvastagodnak és a körömágy is könnyebben begyullad és fájhat. Ezek általában egy körmöt betegítenek meg, de ha kedvező körülményre találnak, átterjedhetnek a többi lábujj, vagy akár a kéz körmeire is. Ezért ajánlatos, ha ilyen közös fürdőhelyre, strandra megyünk, ne felejtsük otthon a papucsot, amiben tusolni is lehet és a vízből kijövet töröljük szárazra a lábunkat. Otthoni tusolásnál is ajánlott egész évben, hogy a lábujjak közti részeket, a hajlatokat  töröljük szárazra és hajszárítóval egy pár percig szárítsuk ki.

Ha hámlást, viszketést érzünk, ajánlott  minél hamarabb gombaellenes krémet alkalmazni, általában hosszabb ideig, mint ahogy a tünetek enyhülnek. A körömgomba kezelésénél a helyi kezelés mellett ajánlott az általános gombaellenes kezelés is, amit a  bőrgyógyász ír elő.

Más esetekben a gomba a hajhullás oka is lehet. A  betegség könnyen összetéveszthető a korpásodással vagy a fejbőrön előforduló hámlással. Ha nem fedezik fel és nem kezelik idejében, akkor más testrészekre is átterjedhet. Ajánlott a fésűket, hajkeféket időnként fertőtleníteni és ne használjunk, akár rövid ideig sem, kölcsönkért fejfedőket.  Nagyon jó hatású gombaölő szerek találhatók sampon formájában, amit hetente kétszer ajánlott alkalmazni, a tünetek csökkenése után is.

Egy másik fajta gomba, ami elég könnyen elkapható, a Candida, mely megbetegíti  a bőrt, a hajlatokat, nyálkahártyát  és a belső szerveket is. A nedvesség, a szoros, nehezen szellőző ruházat, hormonális megbetegedések, cukorbetegség, immunhiányos állapotok mind kedvező tényezők a gombás betegség megjelenéséhez. A fertőzéshez szükséges egy minimális hámsérülés, valamint a normális baktériumflóra egyensúlyának felbomlása. Ha ehhez bővebb verejtékezés, helyi nedvesség, esetleg hiányosabb hygiéniai állapot társul, akkor könnyebben elkapható. A hajlatokban viszkető bőrpír jelenik meg, a szájzugok kisebesedhetnek,a hölgyeknél hüvelygyulladás (fehérfolyás), a férfiaknál a nemi szervek gyulladása jelenik meg.

 A csecsemőknél is gyakran előfordult az elmúlt időkben, amikor csak vászonpelenkákat használtak, amelyet vagy nem főztek ki, vagy nem vasaltak ki eléggé és így nem fertőtlenítődött ki kellőképpen. Manapság az egyszer használatos, modern, nedvelszívó pelenkák használata esetén egyre ritkábban fordul elő. Házilag érdemes megpróbálni az egy liter kamilla tea és egy –két evőkanál szódabikarbóna keverékét, amit külsőleg lemosó, vagy hüvelymosó oldatnak is használhatnak. A kamilla teának enyhe természetes antibiotikus hatása van, gyógyítja a szemmel nem látható hámsérüléseket, a szódabikarbóna pedig olyan közeget teremt, amit a gomba nem szeret. Ehhez persze szükséges a helyi specifikus gombaellenes kezelés, amely viszonylag hamar megoldja a bajt.

Ha a strandra megyünk, gondoljunk arra, hogy nemcsak magunkért, hanem embertársainkért is felelősek vagyunk. Aki gombás bőrbetegséget, vagy más, gennykeltők által okozott fertőzést észlel a testfelületén, inkább halassza el a közös fürdőzést a gyógyulása utáni időszakra. Civilizált helyeken kötelező a medencébe menés előtt a kiadós, szappannal történő letusolás, hogy ne vigyük a medencébe a testünk felületén levő baktériumokat és gombákat. A medence melletti lábmosás  is kötelező kellene legyen, hogy a talaj vagy a járda  szennyeződéseit ne vigyék be a medencébe. A fürdés után is javasolt egy tisztító tusolás, amit sós vizes fürdőzés után amúgy is megtesznek, viszont az édesvízi medencei fürdés után is eltávolítja a testfelületről a szennyeződéseket és a baktériumokat. Ajánlott a hajzuhatagokat is összekötni, vagy fürdősapkát használni, mert egyáltalán nem kellemes dolog, amikor úszás közben ujjaink közt gyűl össze egy maréknyi haj a medencevízből.