← Rendelő

A gerincsérv

DR. NAGY LEVENTE

A nyaki gerinc bántalmai között, nem túl  gyakran, előfordul a gerincsérv is, mely erős tüneteivel  hamar orvoshoz küldi a beteget. A csigolyák közti porckorong egészséges állapotban rugalmas és erős összeköttetés a csigolyatestek között. Mozgékonnyá teszi a gerincet, véd a rázkódásoktól. Külső többrétegű rostos falból és belső gél halmazállapotú magból áll. A porckorong zárt hidraulikus tér, mely a csigolyatestek felől  kapja a táplálását, hátulsó fala érzőideg végződésekkel gazdagon ellátott.

Életünk harmadik évtizedének végére a porckorong magja egy folyadékvesztéses folyamaton esik át, amely a kor előrehaladtával  egyre inkább fokozódik. Az öregedésen kívül sérülések, rendszeres túlterhelés vezet a porckorongok megkopásához, azonban nem minden esetben alakul ki gerincsérv. A folyamat során meszes felrakodások képződnek, melyek szűkítik  a gerinccsatornát, az  idegek és erek bántalmához vezethetnek. A porckorongot körülvevő rostos gyűrűk, amelyek a kocsonyás magot veszik körül, fokozatosan elvesztik a rugalmasságukat, berepedeznek és szétszakadoznak. A központi kocsonyás mag, egy rossz terhelésre vagy mozdulatra a leszakadt részeket a gerinccsatornába nyomja, ezt hívjuk a porckorong sérvesedésének. A kitüremkedett porcdarab az ideggyökökkel kapcsolatba  kerülve előbb az ideg gyulladását, érzési, majd mozgási zavarát okozhatja. A gyulladt idegszál körül a környező szövetek megduzzadnak és az idegszál a gerinccsatornában még jobban nyomódik, ami növeli a fájdalomérzést és  működési zavart okoz.

 A betegség alapvető tünetei a nyaki vagy felső végtagba sugárzó fájdalom, a nyaki gerinc mozgáskorlátozottsága, zsibbadás, megszédülés, a tarkótól a fejtetőre sugárzó fájdalom, érzészavar vagy érzéketlenség  a felső végtag egyes területein, a felső végtagi izmok izomcsoportok elgyengülése, izombénulás, a kezek ügyetlenné válnak. A gerincvelői összenyomás már a testfelszínre, alsó végtagokra kiterjedő érzéskiesést, bénulást, a széklet-, és vizeletürítési, valamint a nemi  funkciók zavarát okozhatja.

Minden olyan esetben, ahol nincs, vagy csak csekély az idegi érintettség , konzervatív  kezelést alkalmazunk. A kezelés célja az ideggyulladás és fájdalom csökkentése és az izomerő fokozása. A kezelés első napjaiban fontos az ágynyugalom és a gyógyszeres kezelés gyulladáscsökkentőkkel, fájdalomcsillapítókkal, izomgörcsoldókkal, lazítókkal. Hosszabb távon ajánlott az életmód pozitív befolyásolása, alkohol és cigaretta fogyasztás csökkentése vagy elhagyása, az alvászavar megszüntetése, pszichoszomatikus és szorongásos állapotok megfelelő kezelése, kedélyállapot helyreállítása, aktivitás növelése és gyógytorna.

Ha a megfelelő modern konzervatív kezelés nem vezet kellő eredményre, valamint ha bénulások lépnek fel, szükség lehet a műtéti beavatkozásra, melynek során az összenyomott idegszálat kiszabadítják a kiszakadt sérv nyomása alól . A műtét után javallott a rehabilitációs kezelés. Ha a műtét  elmarad, az ideggyök a hosszantartó nyomás miatt véglegesen károsodik, a fájdalom tovább fokozódik, mozgáskorlátozottság alakulhat ki, ami által tovább romlik a beteg életminősége. Ilyen esetekben később a műtétet technikailag nehezebb elvégezni és eredményessége csökkenhet. Tudni kell, hogy a sikeres operáció nem szünteti meg az öregedési folyamatot, nem oldja meg életvezetésből adódó testi – lelki feszültségeinket . Ajánlott egészséges életmóddal, mozgással, a gerinc  helytelen terhelésének elkerülésével csökkenthetjük egy újabb gerincsérv kialakulásának a rizikóját.