← Rendelő

A férfiak vizeletürítési zavarairól

DR. NAGY LEVENTE

Lehet, hogy sokaknak ismerős a történet , amikor az öreg  székely bácsit valaki megkérdezte, hogy bácsika hogy van? Azt válaszolta, hogy egyre fennebb. Kérdezője értetlenül nézte és megkérdezte, hogyhogy egyre fennebb?

–          Úgy, hogy a  múltkoriban  csak a cipőmet vizeltem le, most meg a térdemet is.

A székely bácsis történetnek valóságalapja is van, mivel a korosodó férfiaknál, előbb-utóbb megjelennek a vizeletürítéssel kapcsolatos zavarok. Ez  annak a következménye, hogy az életkor  előrehaladtával  a prosztata térfogata megnövekedik.

Anatómiailag  a húgycső a prosztata közepén halad át. A dülmirigyet körülvevő buroknak elég erős a szöveti  szerkezete és a prosztata mindennemű duzzanata  beszűkíti a  húgyvezetéket. Legyen az gyulladásos, jóindulatú  adenómás, vagy akár rosszindulatú rákos térfogat  növekedés. Így jelenik meg az időskori nehéz vizelés, amely gyakoribb 6o év után. Ilyen esetben a  betegnek az erős vizelési  inger ellenére  nehezen indul el a vizelete és  a vizeletürítés  nem  fejeződik be hirtelen, hanem sokszor percekig eltart az utócsepegés és a beteg olykor a has- és a gátizmokat is segítségül  kell hívja, hogy a vizelést befejezze, a hólyagot kiürítse. Ilyenkor még egyszer elindul a vizelet,  de csak a maradék ürül ki, az is elég nehezen.

Az éjszakai  vizelés is elég hamar megjelenik, ami azzal magyarázható, hogy éjszaka csökken a hólyag ingerküszöbe és hólyagban összegyűlt  kisebb mennyiségű vizelet is erős ingert vált ki. A  jelenség   leggyakoribb  oka  a prosztata jóindulatú  megnövekedése,  adenómája. A  mindennapi  vizeletürítési panaszok mellett, mivel a hólyag tökéletesen nem ürül ki, vizeletpangás lehet a vízhólyagban, ami hajlamosíthat a húgyúti fertőzésekre. Ezek a betegségek gyakran  társulnak és a tűneteket fokozzák. Megjelenik a kényszerítő vizelési inger, fájdalom a vizeléskor és a hólyaggyulladás  jellemző  tünete,  erős fájdalom a vizelés befejeztével.  Amikor a hólyag kiürül, annak  gyulladt nyálkahártyával borított falai egymáshoz érnek és ez okozza  az igen  kellemetlen tűnetet.

Ajánlatos nem halogatni  az orvosi  vizsgálatot.  A prosztata vizsgálata elsősorban a végbélen keresztül történő tapintással  kezdődik. Megállapítható, hogy milyen mértékű a duzzanata, esetleg gyulladásról van szó, vagy  prosztatarák gyanúja merül fel. Igen fontos, hogy az ilyen  gyanú  esetén   urológus  szakorvosi  kivizsgálást végezni. Elsősorban a rosszindulatú elváltozást kell kizárni, pontos  diagnózist megállapítani és mielőbb be kell állítani a megfelelő gyógyszeres-,  vagy ha indokolt, sebészi  kezelést. Ajánlott a tömény alkoholos italok elkerülése, mert rossz hatása van a prosztata betegségeire, akár krónikus  gyulladásról, vagy jóindulatú  adenómáról van szó.

A tömény italok  és túlzásba vitt fűszerek fokozzák a kismedence és a prosztata vérbőségét, ami növeli  a duzzanatot és erősödnek  a vizeletürítési  panaszok. A  túl  vékony  öltözetnek, hideg  ülőhelynek,  helyileg is  rossz hatása van a prosztata és a hólyag  betegségeire. A köztudatban a nők nagyon kényesek és hajlamosak  a „felfázásra”,  de  egyes esetekben a férfiak szinte kényesebbek  a visszatérő prosztata és hólyaggyulladásokra.

Az urológus által beállított gyógyszeres kezelés mellett gyógynövény kivonatok, teák is használhatók. Így jó hatású a tökmagolaj, lenmag, csalán, kisvirágú fűzike, valamint a törpepálma kivonat. Ez utóbbiról kiderült, hogy valójában csökkenti a prosztata térfogatát azáltal, hogy a  prosztataszövet zsugorodását váltja ki,  nem hormonális úton, ezáltal csökkennek a vizelési és gyulladásos panaszok, amiért nem hiába vívta ki a „növényi katéter” nevet.